Prebiotyki zapobiegają atopowemu zapaleniu skóry
1 sierpnia 2006, 10:22Prebiotyki mogą zmniejszyć szanse wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dzieci z grupy wysokiego ryzyka, sugerują wyniki badania opublikowanego na łamach Archives of Disease in Childhood.

Jak zwalczyć oporność nowotworu
20 lutego 2010, 00:48Naukowcy z Van Andel Research Institute opracowali metodę zwalczania oporności raka jasnokomórkowego nerki na sunitinib - jeden z podstawowych leków blokujących rozwój tego schorzenia.

Mam mrówkę i nie zawaham się jej użyć!
13 lipca 2012, 06:34Na głowach żabnic występuje wiciowaty wabik, za pomocą którego ryby mamią ofiarę. Okazuje się, że samce skrzelopióra białopłetwego (Corynopoma riisei), małej rybki żyjącej w północnej Wenezueli i na Trynidadzie, także dysponują podobnym oprzyrządowaniem, tyle że obiekty te nie tkwią na głowie, ale z boku skrzeli i nie służą do polowania, tylko do oszukiwania samicy.

Zmieniony mikrobiom jelitowy parkinsoników
12 grudnia 2014, 11:39Fińscy naukowcy odkryli, że przewód pokarmowy osób z chorobą Parkinsona zamieszkują inne bakterie niż osób zdrowych.

Rośnie popularność brachycefalicznych psów
7 kwietnia 2016, 10:15Z pisma Canine Genetics and Epidemiology, dowiadujemy się, że w Australii w ciągu ostatnich 28 lat szybko rośnie popularność psów o krótkich szerokich głowach, takich jak mopsy czy buldogi francuskie

Jedzenie ograniczone czasowo korzystnie wpływa na tolerancję glukozy
25 kwietnia 2019, 11:15Ograniczając czas, w którym spożywa się posiłki, można skutecznie kontrolować poziom glukozy u mężczyzn zagrożonych cukrzycą typu 2.

Pożądanie z głębi trzewi
13 października 2007, 10:38Jedni mogą żyć bez czekolady, inni nie. Prowadzono już badania mózgu, które wykazały, że u tych drugich występuje dużo silniejsza reakcja na wynalazek Azteków. Teraz naukowcy ze Szwajcarii stwierdzili, że flora bakteryjna jelit czekoladoholików różni się od tego, co można znaleźć w przewodzie pokarmowym reszty ludzi.

Probiotyki pomagają, wywołując stres oksydacyjny
11 maja 2011, 13:33Prowadząc do produkcji reaktywnych form tlenu (RFT), probiotyczne bakterie sprzyjają gojeniu nabłonka jelit myszy. Wygląda więc na to, że mikroby m.in. z jogurtu są nam potrzebne do wywołania niewielkiego stresu oksydacyjnego, który działa mobilizująco i pozwala zachować zdrowie.

Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku
16 kwietnia 2015, 10:16Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.